Vladimir PUTIN aprobă actualizarea doctrinei nucleare ruse / Dmitri Peskov: Schimbările reprezintă „un anumit SEMNAL” pentru Occident

Vladimir PUTIN aprobă actualizarea doctrinei nucleare ruse / Dmitri Peskov: Schimbările reprezintă „un anumit SEMNAL” pentru Occident
Publicat: 19/11/2024, 12:10
Actualizat: 19/11/2024, 13:44

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat, marți, o doctrină nucleară actualizată care permite utilizarea armelor nucleare ca răspuns la atacuri convenționale ce pun în pericol suveranitatea Rusiei, transmite TASS.

Doctrina actualizată prevede că un atac nuclear poate fi justificat în cazul unei „agresiuni împotriva Federației Ruse și a aliaților săi, din partea unui stat non-nuclear cu sprijinul unui stat nuclear”, precum și în cazul unui atac aerian masiv cu mijloace non-nucleare, inclusiv drone.

Kremlinul a transmis, marți, că extinderea regulilor privind utilizarea armelor nucleare reprezintă un răspuns „necesar” la ceea ce Moscova consideră a fi amenințări occidentale la adresa securității Rusiei.

„A fost necesar să ne aliniem principiile la situația actuală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la scurt timp după semnarea decretului.

Dmitri Peskov a precizat că noua doctrină permite un „răspuns nuclear” dacă Ucraina folosește rachete convenționale occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei.

Instrucțiunile corespunzătoare din partea președintelui au fost date din timp. Președintele însuși a declarat că aceste modificări erau deja în faza finală de pregătire, a precizat Dmitri Peskov.

Vladimir Putin a propus actualizarea doctrinei de descurajare nucleară în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, desfășurată pe 25 septembrie.

Dmitri Peskov a menționat că schimbările trebuie percepute ca „un anumit semnal” pentru Occident.

Este un semnal care avertizează aceste țări despre consecințele implicării lor într-un atac asupra țării noastre prin diverse mijloace, nu neapărat nucleare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vladimir Putin a aprobat doctrina nucleară actualizată a Rusiei la două zile după ce președintele SUA, Joe Biden, a permis, pe 17 noiembrie, Forțelor Armate ale Ucrainei să efectueze atacuri pe teritoriul Rusiei, folosind rachete americane cu rază lungă de acțiune ATACMS.

Principiul de bază al doctrinei

Conform documentului citat, armele nucleare (AN) sunt prezentate drept o măsură extremă pentru protejarea suveranității Federației Ruse. Cu toate acestea, în contextul apariției unor noi amenințări și riscuri militare, autoritățile ruse au considerat necesară clarificarea parametrilor care reglementează utilizarea acestora.

„În special, categoria statelor și a alianțelor militare vizate de descurajarea nucleară a fost extinsă. Totodată, lista amenințărilor militare care necesită astfel de acțiuni pentru a fi neutralizate a fost completată. Agresiunea din partea oricărui stat non-nuclear, dar care implică sau este sprijinit de o țară nucleară, va fi considerată un atac comun împotriva Federației Ruse. În plus, un răspuns nuclear din partea Rusiei este posibil în cazul unei amenințări critice la adresa suveranității sale, inclusiv prin utilizarea armelor convenționale, în cazul unui atac asupra Belarusului, ca parte a Statului Unional, al unei lansări masive de avioane militare, rachete de croazieră, drone sau alte aparate de zbor și al traversării graniței ruse de către acestea”, se precizează în documentul publicat.

Versiunea anterioară a doctrinei nucleare a Rusiei a fost aprobată în iunie 2020, înlocuind un document similar adoptat în 2010.

CITEȘTE ȘI:

Prima reacţie a Kremlinului, după ce SUA ar fi autorizat utilizarea rachetelor ATACMS de către Kiev pentru a lovi Rusia: „Toarnă gaz pe foc”

Rusia insistă că Joe Biden riscă izbucnirea celui de-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL!/SUA permit Ucrainei să lovească Moscova cu rachete

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Când ar putea folosi Putin armele nucleare. Expert, despre decizia SUA de a permite Ucrainei...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Ce a apărut la locul de veci al Andreei Cuciuc, după ce a fost înmormântată....
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Zodii care își pierd partenerii la sfârșitul lui noiembrie. Nu are sens să se mai...
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?